
Pazarlama Yönetimi
Bir bilim dalı olarak pazarlama, bir asır öncesine kadar gitmesine karşın, hızla gelişen teknolojik yeniliklerin ışığında her geçen gün üzerinde durulan pazarlama konuları da artış göstermektedir.
Pazarlama literatüründe yer alan pazarlama ilkeleri, kavramları, teknikleri ve yöntemleri günümüzde de dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarının pazarlanmasına yöneliktir. Son yıllarda literatüre, yeşil pazarlama, veri tabanlı pazarlama, ilişkisel pazarlama, politik pazarlama gibi pazarlamaya yeni boyutlar eklendiği görülmektedir.
Pazarlama yönetimi bölümünde yer alan teorik bilgiler, uygulamaya yönelik konularla pekiştirilmeye çalışılmıştır. Her konunun başlangıcında yer alan örnek olaylar, konu içinde ele alınan konuya hazırlık yapmak amacı ile günlük yaşamda karşılaştığımız yazılı ve görsel basında yer alan konulara ilişkin olaylardır.
Pazarlama; işletmenin, belirli faaliyetlerini maddi kara dönüştürmesi için yürüttüğü sürece denir. Bu faaliyetler, ürün veya hizmet olabilir. Yani, bir ürünün üretiminden dağıtımına, dağıtımından sın tüketiciye ulaştırılmasına kadar izlenen stratejiye pazarlama stratejisi dersek yanlış bir tanım olmayacağını düşünüyoruz.
Örnek olarak anlatmak gerekirse, bir ayakkabı firmasının (markanın) üreteceği model için piyasa/Pazar araştırması yapması, malzeme seçimi, üretimi, medya araçlarına reklam vermesi, Pazar yeri bulması, müşteri hizmetleri sağlaması hatta satış danışmanı yetiştirmesi ve ürünü satışa sunması, satması ve satış sonrası destek vermesi bir pazarlama örneğidir. Bu bir süreç ve çok boyutlu çalışmadır. Üretimden önce başlar, satıştan sonra devam ederi pazarlama bir işletmenin temel fonksiyonudur. İşletmeye bağlı diğer tüm departmanlar dolaylı veya doğruda pazarlamaya hizmet eder.
Sözcük anlamıyla pazarlama; Pazar oluşturma ve pazara ürün çıkartarak satışa çevirme aktivitesidir. İngilizcesi “marketing” olan bu kelime, Türkçe’ de Pazar’dan türemiş ve birçok dilde yine marketing olarak kullanılmaktadır.
Pazarlama yönetimi bölümü on beş bölümden oluşmaktadır. Aşağıda on beş bölümün neler olduğu ve her bölümde hangi konu başlıklarına yer verildiği ayrıntılı olarak açıklanmıştır.




4. Bölüm - Tüketici Pazarları ve Tüketici Davranışları

5. Bölüm - Endüstriyel Pazarlama ve Alıcı Davranışları

6. Bölüm - Pazar Analizi, Talep Tahmini, Pazar Bölümleme, Hedef Pazarın Seçimi

7. Bölüm - Ürün Planlama ve Geliştirme

8. Bölüm - İşletmelerde Fiyat ve Fiyat Politikaları

9. Bölüm - Pazarlama Kanalları ve Fiziksel Dağıtım

10. Bölüm - Perakendecilik ve Toptancılık


12. Bölüm - Kişisel Satış ve Satış Yönetimi

13. Bölüm - Reklam ve Halkla İlişkiler

14. Bölüm - Uluslararası Pazarlama
